back to top

Obezite Ameliyatı

İnternette aradığım onca doktor, obezite ameliyatları öncesi-sonrası fotoğraflarından sonra, kendimi güven ile emanet edebileceğim doktoru ve ekibi sonunda buldum.

Aşırı heyecanlıydım,nihayet kurtulacaktım. Bana acı veren, hayatımın akışını alt üst eden diğer yarımdan nihayet kurtulacaktım.

Doktorun numarasını buldum ve telefon ile randevu aldım. Randevu gün ve saatine kadar çok da rahat uyuyamadığımı itiraf etmeliyim.

Ya doktor beni ameliyat etmezse, ya bir aksilik olursa!

Randevu günü:

Doktorun bekleme odasında kocaman çerçevenin içinde otuz yıl aynı kaderi paylaştığım onlarca insanın fotoğrafı vardı, bu inaanılır gibi değildi. Sonuçlar müthişti!

Doktorun asistanı bizi karşıladı.

Kızıl saçları, süper mini eteği, beyaz gömleği ve makyajı ile mükemmel görünüyordu.

Asistan yanımızdan iki dakikalığına ayrıldığında, annemin yorumunu duymanız lazımdı.

Bu kadın da mı ameliyat olmuş, taş gibi taş, kaç yaşında acaba!

Canım annem bir yandan korku içinde biricik kızının son çaresini kabul etmek zorunda kalmışken, diğer yandan kadının değişimine hayranlık ile bakıyordu.

Yanımıza geldiğinde dayanamayıp sorduk.

Evet asistan da ameliyat olmuştu, kadının önceki fotoğrafları ile arasında en az yirmi yaş vardı.

Doktor ile görüşmeden önce bizi süreç ile ilgili bilgilendirdi.

Ameliyat tutarının bir kısmı ameliyat günü bir kısmı ise öncesinde yapılacak test ve tahlillerin yapılması için yatırılacaktı.

Bunun sebebi, A’dan Z’ye size check UP yapılıyor olması.

• Kan Biyokimya Testleri,

• Hemogram Testleri,

• Hormon Testleri,

• Hepatit Testleri,

• Tüm Karın Ultrasonu,

• Mide Endoskopi (Anestezi uzmanı ile beraber),

• EKG (Kalp Grafisi),

• Akciğer Grafisi,

• Akciğer Solunum Testi,

• İhtiyaç halinde Efor Testi ve EKO (Elektrokardiyografi).

Bütün bu testler ardından Anestezi, Dahiliye, Kardiyoloji, Göğüs hastalıkları ve Endokrin uzmanlarınca gerekli muayene ve incelemeler yapılır.

Eğer bir tane bile doktor onay vermezse ameliyat olamıyorsunuz. Burnunuz bile aksa, ameliyat sonrası enfeksiyon riski olabilir diye geçmesi bekleniyor.

Asistan anlatmaya devam etti.

Uzman diyetisyenimiz, psikoloğumuz her daim sizin yanınızda olacak ve ameliyat sonrasında üç, altı ve on ikinci ay tahlilleriniz hastanemiz tarafından ücretsiz bir şekilde yapılacak.

O zaman anlam verememiştim, psikolog falan ne alaka dedim kendi kendime. Doktor ile görüşünce ve düşününce anladım neden olduğunu.

Doktor geldi ve biz odasına geçtik.

Bu mucize adam mıydı beni sürekli kavga ettiğim diğer yarımdan kurtaracak olan?

Odasına geçtiğimizde, daha önce hazırlamış olduğum bir çok soruyu doktora sordum.

Ama öncesinde bana şu soruyu sordu.

-Hazır mısın?

İç ses: Tabiki hazırım!

-Pardon, neye hazır mıyım?

-Bir daha asla eskisi gibi yemek yiyemeyeceksin.

-Tabi ki hazırım, ben bunun için ameliyat oluyorum.

-Hayır, yanlış anladın. Eskiden her canın sıkıldığında, mutsuz olduğunda yemek yeme ihtiyacı hissediyordun, Ama şimdi çok değişik bir sürece gireceksin ve bütün yemek yeme alışkanlıkların değişecek. Bu seni mutsuz edebilir. Ama tedirgin olma, diyetisyenimiz ve psikoloğumuz her daim senin yanında olacak.

İç ses: Ne diyor bu doktor yahu! Ne psikoloğu, ne işim olur benim psikolog ile!

Evet çok sonradan anladım ki, ameliyat sürecinden sonra destek almalısınız.

Kilolu insanlar; buna ben de dahil, hayatının akışında olumsuz giden ne varsa, bunu fazla kilolu olmalarına bağlıyor. Bununla beraber, kilo verdikten sonra şahane, muhteşem ve herșeyi ile dört dörtlük bir hayatları olacağını sanıyorlar. Ne yazık ki o işler öyle olmuyor. Sonradan araştırdım ve bu nedenle intihar eden insanlar olduğunu gördüm.

Kadının hayatı boyunca erkek arkadaşı veya sevgilisi olmamış, bunu ise fazla kilolarına bağlamış. Kilo verdikten sonra hala hayatında kimse yok ve kadın yalnızlıktan intihar ediyor.

Ne kötü, ne acı, ne tuhaf bir yalnızlık hissi…

Demem o ki; yeni dünyanızda kendinize yabancı oluyorsunuz ve mutlaka psikolojik destek almalısınız. Hiçbir sorununuz olmasa bile yaşadığınız duygu değişikliklerini bir bilen ile paylaşmalısınız.

Gelelim doktora yönelttiğim ve içimi kemiren sorularıma;

-Ne demek bu tüp mide ameliyatı?

-Obezite hastalarında midenin büyük kısmının çıkarılması ile zayıflamanın sağlandığı ameliyat yöntemidir. Kalan mide tüp şeklinde olduğu için tüp mide adını alıyor.

-Obezite ameliyatı kimlere uygulanıyor?

Obezite hastası olup kilo veremeyen veya fazla kiloyla beraber kiloya bağlı insülin direnci, eklem rahatsızlığı benzeri şikayetleri olan hastalara uygulanabilir.

Ayrıca, Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan kişilere uygulanıyor.

-Vücut kitle indeksi ne demek?

Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından en çok kabul edilen şişmanlık ölçüsüdür. Morbid obezite ise vücut kütle indeksinin 40 ‘ın üstünde olduğu çok ciddi bir sağlık problemidir.

Ayrıca zamanımızda VKİ > 50 olması “süper” , VKİ > 60 olması ise “süper-süper” obezite olarak adlandırılmaktadır.

-Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanıyor?

Kilonuzu boyunuzun metre cinsinden karesine böldüğünüz zaman ortaya çıkan rakamdır.

vki

Diyelim ki ağırlığınız 100 Kg ve boyunuz 180 cm. Bu durumda VKİ = 100/1.82 , yani 100/3.24 ve sonuç: 30.8 ‘dir. VKİ’ niz bu durumda kabaca; “31” ‘dir. Oysa aynı kişinin boyu 2 metre ise VKİ’si 100/4= 25 olacaktır.

-Kilomuzun normal olup olmadığını nasıl anlıyoruz?

Sınıflandırma şu şekilde yapılıyor.

Dünya sağlık teşkilatına göre VKİ nin 20-25 arasında olması “normal”, 25-30 arasında olması “kilolu”, 30-35 arasında olması tip 1 obez ya da “şişman”, 35-40 arasında olması “tip II veya ileri obez”, 40’ın üstünde olması ise “morbid obezite” yani hastalık kabul edilecek düzeyde şişman olmak anlamını taşır.

vki-1

-Ameliyatta ne tür dikişler kullanılıyor?

-Laparoskopik olarak yapılıyor. Karnın üç yerinden giriş yapılıyor. Estetik dikiş olduğu için bir süre sonra çok az iz kalabiliyor.

Midenin ne kadarı alınıyor?

Kalan kısım 80-150 ml. civarı oluyor

Kullanılan malzemelerin ameliyat ücretine etkisi var mı?

-Șuanda piyasada çok fazla seçenek var ama biz en iyi olan ve dünyada kullanılan malzemeleri tercih ediyoruz.

-Kaçak testi ne demek?

Tüp Mide ameliyatı sırasında ve ameliyat sonrasının 2. gününde kaçak testi yapılmaktadır. Ameliyatta yapılan kaçak testinin amacı zımbalarda bir sorun olup olmadığı, dikiş hattında sızıntı olup olmadığının tespitidir. Eğer sızıntı varsa ilgili kısıma ilave dikiş konarak sızıntı önlenir. Yine ameliyat sonra sısıvı gıdalara başlamadan önce kaçak testi yapılarak gerekli önlemlerinzamanında alınması ve müdahale edilmesi sağlanır.

-Ne kadar zamanda kilo vereceğim?

-Kişinin bünyesine ve yeme alışkanlıklarına göre değişir.

Sonrasında kilo alma durumu nedir?

-Yeniden kilo alımı riski oldukça düşüktür. Hep söylediğimiz gibi yemek yeme alışkanlıklarımızın değişmesi gerekmektedir. Öğün atlama, sağlıksız atıştırmalıklar gibi besinlerin tüketilmesi risklidir.

-Ne zaman yemek yemeye başlanıyor?

-Ameliyatın 2. günü kaçak testi yapıldıktan sonra sıvı gıda almaya başlayacaksınız. ilk iki haftalık sıvı beslenme ardından iki hafta da yumuşak (püre tarzı) gıda ile besleneceksiniz.Tüm bu süreç boyunca sürekli olarak diyetisyenlerimiz ile iletişim halinde olacaksınız.

-Saçlarım dökülecek mi?

İlk 15 gün boyunca hastalara protein takviyesi yapılmaktadır. Özellikle ilk bir yıl hastalara çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri yapılmaktadır. Bunlar her hasta için standart olmayıp rutin kontrollerde yapılan tetkikler sonrası hastanın durumuna göre,neye ne kadar ihtiyacı olduğuna göre karar verilir.

-Ne zaman iş başı yapabilirim?

-Maximum bir ay sonra işe dönebilirsiniz.

-Ne zaman banyo yapabilirim?

-Hastaneden çıktıktan sonra hemen yapabilirsiniz. Enfeksiyon riski için batıcon kullanmanızı öneririm.

-Ameliyatı Sgk karşılıyor mu?

-Evet karşılıyor fakat Obezite cerrahisi sadece ameliyat ile bitmez. 7 gün 24 saat ulaşabileceğiniz, içinde konusunda uzman diyetisyenlerin de olduğu bir destek ekibi olmalıdır. Asıl önemli olan takip sürecidir.

Bütün sorularıma sabır ve güleryüz ile cevap veren doktoruma teşekkür ederek ameliyat günümü netleştirdik.

Kaynak:

http://www.drerolvural.com/

http://www.tekdenhastaneleri.com/obezite/tup-migde-ameliyati.html

Senem Acar
Senem Acarhttp://Hayalimdekiben.com/
Yaşadıklarımı Örnek Almak İçin Bir Sebebin Yok. Alma Zaten. Ben Kılavuzun Değilim, Dilediğin Zamana Kadar YOL ARKADAŞINIM!

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgilinizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir